Vissza
<
menu A tehén fontosabb jellemzői A tehén ismertebb alfajai A történelem híres tehenei A tehén halála utánni megjelenési formái Tehén ismereti játék Felnőtt dolgok A tehénnek a "mezei tehénen" kívül több bizonyos esetekben nagyon ritka alfaja létezik

A tengeri tehén nagyon ritka vizi emlős. Általában unottan sétálgat az óceán fenekén, 15-20 méteres mélységben. Planktonnal és apróbb vizirovarokkal táplálkozik. Lélegzetvétel nélkül akár 1-1.5 órát is kibír a tenger fenekén. Nyár közepe felé kijönnek a szárazföldre párosodni. Utódait a vízben hozza a világra. 1989 ben védetté nyílvánították, és felvették a veszélyeztetett fajok listájára. Fogságban nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem szaporodik.

Az űrtehén egy csillagközi élőlény. A naprendszer kissebb bolygóin található meg. Nagyon érdekes biológiai jelenség, egy érdekes kémiai reakció során a fotoszintézishez hasonlóan napenergiát használva állít elő oxigént. A NASA tudósai potenciális eszköznek tartják a Mars bolygó terraformálásához. Mivel a Mars bolygóval kapcsolatban az emberiség célja a lakhatóvá tétel, a megfelelő oxigéndús légkör eléréséhez vagy egy jól célzott atomtöltettel felolvasztják a mars sarkkörénél lévő hatalmas jégmezőt, vagy betelepítik a bolygót űrtehenekkel, akik pusztán a napenergia felhasználásával idővel kellő mennyiségű oxigént állítanának elő.

A hegyi tehén közeli rokona a hétköznapi házitehénnek, azzal a különbséggel, hogy Ázsia hegyvidékein él többezer méteres magasságban. A sziklákon vidáman szökellve keresi táplálékát.

A szárnyas tehén egy véletlen mutáció folyományaként jött létre Angliában, a XIX. sz. második felében. Ha lett is volna bika akivel párosodjon, akkoris kihalásra ítélt evoluciós zsákutca volt, mivel a levegőben nem terem fű, nem talált táplálékot, amiből rengetegre lett volna szüksége, hogy pótolja azt az energiát, ami hatalmas testének levegőben tartásához szükséges. Hogy ezt a ritka állatot megmentsék a tudósok nehéz és igen költséges genetikai kisérletek árán kikísérletezték a repülő füvet, de sajnos ezt a remek állatot így sem tudták megmenteni az utókornak. -Talán jobb is, elvégre ha valakit egy villanydrótról "megtisztel" egy galamb, az egy kisebb kellemetlenség, de ha egy tehén teszi ugyanezt... -

Az üregitehén Nagyon apró tehén fajta. 8-12 cm-re nő. Földalatt ásott járatokban él, a felszínre csak nagyon ritkán jön föl. Családi házak kertjeiben gyakran megjellennek a tehéntúrások, a gazda nagy bánatára. Az üregitehén az egyetlen ismert ragadozó tehénfajta. Táplálékát főleg giliszták, apró rovarok, cserebogár pajorok jelentik. A cserebogarak pusztítása miatt hasznos állatnak tekintjük. Az indiaiak hite szerint teje (~1köbcenti fejésenként) jótékony hatással van a nemi teljesítőképességre.

Valid HTML 4.01!